Pre čoraz viac školopovinných Rómov majú v Jarovniciach malú školu

19.02.2007 Sabinov

Jarovnice 19. februára (TASR) - Do prvého ročníka 1. Základnej školy (ZŠ) v Jarovniciach v okrese Sabinov má podľa záznamov z obecnej matriky nastúpiť v novo...
Jarovnice 19. februára (TASR) - Do prvého ročníka 1. Základnej školy (ZŠ) v Jarovniciach v okrese Sabinov má podľa záznamov z obecnej matriky nastúpiť v novom školskom roku 154 detí z rómskej populácie. Objekt školy len pre rómske deti má kapacitu 350 miest a v tomto školskom roku sem chodí v dvojzmennej prevádzke vyše 800 žiakov.

Situácia je podľa riaditeľa ZŠ Jozefa Bugnu neúnosná, preto privítal dnešnú návštevu štátnej tajomníčky Ministerstva školstva SR Bibiány Obrimčákovej v sprievode poslanca Národnej rady SR Stanislava Kubánka (Smer - SD) a predstaviteľov Krajského školského úradu v Prešove. Podľa riaditeľa, do prvého ročníka môže ZŠ vziať maximálne 90 žiakov, je otázne, kam pôjdu zvyšní. V posledných rokoch je trend, že viac deti do školy prichádza, ako ju opúšťa.
Ako objasnil starosta Jarovníc Marián Kyjovský, od roku 2002 majú hotový projekt na prístavbu k objektu, ktorý je pôvodne prvou školskou budovou v obci spred vyše 40 rokov. Podľa aktualizácie by náklady na výstavbu predstavovali 38 miliónov Sk vrátane DPH. Sama obec si s finančným pokrytím tejto investície nepomôže. Kyjovský informoval Obrimčákovú o ďalších možných riešeniach. Zistil, že v Prešove sú niektoré školské budovy prázdne, tam by mohli voziť rómske deti z Jarovníc na vyučovanie. Ako iné provizórne riešenie pre potreby ZŠ sa núka oprava kaštieľa, ktorý je majetkom obce.
Obrimčáková uviedla, že niektoré \"alternatívy riešenia boli prijateľnejšie, iné menej prijateľné\". Ako dodala, \"nedá sa situácia, ktorá tu stagnovala niekoľko rokov. riešiť zo dňa na deň\". Prisľúbila, že rezort školstva spolu s ministerstvom financií budú hľadať spôsoby ako situáciu v obci riešiť.
Súčasťou Jarovníc je osada, v ktorej žije bezmála štyritisíc Rómov, čo je najviac na jednom mieste v rámci celej SR. Celá obec má asi päťtisíc obyvateľov.
 

Vyberte región